Informasjonskapsler

Nedenfor finner du en oversikt over informasjonskapsler på nettsteder inndelt etter typer. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du klikke på de forskjellige typene

Detaljerte informasjonskapselsopplysninger

Informasjonskapsler for sesjoner

Navn: ASP.NET:SessionID, Levetid: Slettes automatisk når nettleseren lukkes
Informasjonskapsler for sesjon angis av nettstedet og brukes til å gjenkjenne deg når du beveger deg rundt på nettstedet og kan huske om du f.eks. er logget inn. Disse informasjonskapslene slettes automatisk når du lukker nettleseren din.

Informasjonskapsler for sesjon (tredjepart)

Navn: www.nemadgang.dk_NemAdgangTicket, Levetid: Slettes automatisk når nettleseren lukkes
Sikkerhetsinformasjonskapsel angis av nettstedet og brukes til å gjenkjenne deg når du beveger deg rundt på nettstedet og kan huske om du f.eks. er logget inn. Den slettes automatisk når du lukker nettleseren din.

Navn: SiteCatalyst, Levetid: Slettes automatisk når nettleseren lukkes
Data til statistikkformål brukes av nettstedet for løpende å kunne optimere brukeropplevelsen og de tjenester som e-Boks tilbyr. Data sendes fra statistikkprogrammet til tilbyderen og kan ikke knyttes til enkeltpersoner.

Navn: s_cc, Levetid: Slettes automatisk når nettleseren lukkes
Data til statistikkformål brukes av nettstedet for løpende å kunne optimere brukeropplevelsen og de tjenester som e-Boks tilbyr. Data sendes fra statistikkprogrammet til tilbyderen og kan ikke knyttes til enkeltpersoner.

Navn: s_sq, Levetid: Slettes automatisk når nettleseren lukkes
Data til statistikkformål brukes av nettstedet for løpende å kunne optimere brukeropplevelsen og de tjenester som e-Boks tilbyr. Data sendes fra statistikkprogrammet til tilbyderen og kan ikke knyttes til enkeltpersoner.

Vedvarende informasjonskapsler

Navn: vld, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av post i innboksen.

Navn: vad, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av post i innboksen.

Navn: vdg, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av post i innboksen.

Navn: vnod, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av post i innboksen.

Navn: vsb, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av post i innboksen.

Navn: fco, Levetid: Slettes automatisk etter 30 dager
Informasjonskapsel for innstilling som lagrer ønsket oppsett av mapper i innboksen.

Vedvarende informasjonskapsler (tredjepart)

Navn: s_vi, Levetid: Slettes automatisk etter fire år Data til statistikkformål brukes av nettstedet for løpende å kunne optimere brukeropplevelsen og de tjenester som e-Boks tilbyr. Data sendes fra statistikkprogrammet til tilbyderen og kan ikke knyttes til enkeltpersoner.

Vanlige spørsmål og svar om informasjonskapsler

Hva er informasjonskapsler?

En informasjonskapsel er en liten datafil som blir lagret at nettsteder på datamaskinen din, slik at de kan ha kontroll over hva som skjer når du er besøker et nettsted, og for å kunne gjenkjenne datamaskinen neste gang du besøker nettstedet. En informasjonskapsel er ikke et program og inneholder ikke virus.

Hvilke typer informasjonskapsler finnes det?

Det finnes to hovedtyper med informasjonskapsler, "HTML-informasjonskapsler" og "flash-informasjonskapsler". HTML-informasjonskapsler blir typisk avviklet av nettleseren, mens flash-informasjonskapsler avvikles av et program. En hjemmeside kan derfor inneholde både informasjonskapsler for nettleseren og flash-informasjonskapsler. Man kan dele informasjonskapslene inn i sju kategorier:

  • Informasjonskapsler for sesjoner: Informasjonskapsler for sesjoner angis av nettstedet og brukes til å gjenkjenne deg når du beveger deg rundt på nettstedet og huske om du f.eks. er logget inn. Disse informasjonskapslene slettes automatisk når du lukker nettleseren din.
  • Informasjonskapsler for sesjon (tredjepart): Informasjonskapsler for sesjon angis av en tredjeparts nettsted og brukes til å gjenkjenne deg når du beveger deg rundt på nettstedet og huske om du f.eks. er logget inn. Disse informasjonskapslene som angis av tredjepart, slettes automatisk når du lukker nettleseren din.
  • Vedvarende informasjonskapsler: Vedvarende informasjonskapsler angis av nettstedet selv. Disse informasjonskapslene lagres på brukerens enhet og utløper på en angitt dato eller et tidsintervall.
  • Vedvarende informasjonskapsler (tredjepart): Vedvarende informasjonskapsler angis av tredjeparts nettsted som nettstedet er koblet til. Disse informasjonskapslene lagres på brukerens enhet og utløper på en angitt dato eller et tidsintervall.
  • Google Analytics: Informasjon om nettstedets bruk av informasjonskapsler fra Google Analytics – innsamling av trafikkdata (kan ikke henføres til person) på nettstedet.
  • JavaScript-informasjonskapsel: JavaScript-kode og -filer funnet på nettstedet som kan angi informasjonskapsler. Hver fil må kontrolleres manuelt for om den faktisk angir informasjonskapsler.
  • Flash-informasjonskapsel: Flashfilmer kan lagre informasjon i "Flash-informasjonskapsler" som lagres på brukerens nettleser. Det er påkrevd med en manuell kontroll av alle filer.

Hvorfor bruker e-Boks informasjonskapsler?

Nettstedet legger informasjonskapsler på brukerens utstyr (pc, mobil og lignende) for å sikre optimal kommunikasjon mellom nettstedet og nettleseren til brukeren. Det blir angitt informasjonskapsler både ved besøk på den åpne delen av e-Boks (før innlogging) og på den delen som er lukket (etter innlogging).

Hvilke fordeler har du av informasjonskapsler?

Først og fremst bidrar informasjonskapslene til økt brukervennlighet på hjemmesiden og et bedre tilbud av praktiske funksjoner. Uten informasjonskapsler, må de som besøker nettstedet unnvære mange funksjoner og faste innstillinger av brukerpreferanser, som hvilket språk eller hvilken skriftstørrelse du har valgt osv.

Er informasjonskapslene mine digitale fotspor?

Ja! Informasjonskapsler som blir på maskinen når du forlater et nettsted, inneholder opplysninger om dine bevegelser. Men det er kun den som har lagt informasjonskapselen på maskinen som kan lese den. Derfor er det digitale fotsporet ditt, altså informasjonskapselen, en hjelp til å gjenkjenne deg og gi deg den servicen du fortjener.

Inneholder informasjonskapsler sensitive personopplysninger?

Hos e-Boks lagres ikke personopplysninger i informasjonskapslene våre.

Kan jeg bli varslet om informasjonskapsler før jeg besøker et nettsted?

Du kan stille inn nettleseren til enten å varsle deg, be om at du aksepterer informasjonskapsler, automatisk godkjenne eller avvise informasjonskapsler. Man kan også begrense godkjenningen av informasjonskapsler til bare å omfatte servere/nettsteder man har besøkt. Alle nettlesere inneholder funksjoner som gjør det mulig å velge de informasjonskapslene man ønsker. Det er ikke mulig å logge inn på e-Boks hvis man har satt nettleseren sin til å avvise informasjonskapsler.

Hva er levetiden på en informasjonskapsel?

Informasjonskapslene har forskjellig levetid, alt etter hva de enkelte nettstedene har angitt. En informasjonskapsel for sesjon forsvinner typisk straks du lukker nettleservinduet. Andre typer informasjonskapsler kan eksistere i flere år.

Hva er tredjeparts-informasjonskapsler?

En informasjonskapsel som kan plasseres både av nettsted og analyseprogrammer. Data fra f.eks. statistikk brukes av nettstedet og sendes til den som tilbyr statistikkprogrammet. De er normalt ikke henførbare til enkeltpersoner. Hos e-Boks bruker vi analyseprogrammet SiteCatalyst (eies av Adobe).

Hvordan slettes informasjonskapsler?

Hvis du ikke vil ha informasjonskapsler, kan du når som helst slette dem, og du kan fortsatt navigere rundt på de deler av e-Boks som ikke krever innlogging.

Du får ikke tilgang til den lukkede delen av e-Boks uten at du har angitt at nettleseren din skal godkjenne informasjonskapsler, men du kan selvfølgelig slette informasjonskapslene dine etter hvert besøk.

Vi håper imidlertid ikke at du sletter de, da de bidrar til å forbedre hjemmesiden og gjøre oss i stand til å leveren en løpende forbedret service til de som bruker e-Boks.